Алергія — це патологічна надмірна реакція (чутливість) до певного подразника, що виникає при повторному контакті з ним. У здорових людей цей самий подразник не викликає подібних реакцій. Речовини-подразники, які здатні викликати алергію, називають алергенами. Алергени можуть проникати в організм через дихальні шляхи, органи травлення, шкіру й слизові оболонки, через кров. Алергія може з’явитися в будь-якому віці, але найчастіше починає проявлятися ще в дитинстві. Кількість алергенів, відомих науці, зростає з року в рік. Зараз існує багато методів діагностики цього захворювання. Щоб найбільш точно визначити вид алергії, одного аналізу не достатньо, оскільки під впливом забрудненого навколишнього середовища останнім часом з’являються нові види алергії. Щоб найбільш точно визначити напрямок, де шукати причину проблеми, лікар повинен знати про свого пацієнта якнайбільше. Лише за таких умов він зможе визначити план комплексного дослідження. Це можуть бути шкірні проби, аналіз крові на специфічні антитіла Ig E, провокаційні методи, елімінаційний метод та ведення щоденника пацієнта.Алергія дуже різноманітна і може впливати на будь-які функції організму.
Підготовка:
- важливою умовою для лабораторних досліджень є здача крові натщесерце — 6 -12 годинний період голодування. В день дослідження допустимо вживання невеликої кількості води.
- за 6-12 годин до дослідження слід виключити прийом алкоголю, куріння, прийом їжі, обмежити фізичну активність.
- виключити прийом ліків, якщо відмінити прийом ліків неможливо, необхідно проінформувати про це лабораторію.
- дітей до 5 років, перед здачею крові, бажано поїти кип’яченою водою (порціями до 150–200 мл., протягом 30 хвилин).
- для грудних дітей — перед здачею крові витримати максимально можливу паузу між годуваннями
Алергодіагностика проводиться на такі алергени:
- Побутові алергени (Кліщі домашнього пилу (Dermatophagoides pteronyssinus, farinae), алерген домашнього пилу, кішка(епітелій), собака (епітелій, лупа, шерсть), кінь (епітелій), морска свинка (епітелій), хвилястий папуга (послід), хом`як (епітелій))
- Алергени плісняви (Грибкова пліснява ( Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Mucor racemosus, Candida albicans, Alternaria alternata (tenius))
- Пір'єві алергени (гуска, хвилястий папуга, курка, качка, індик)
- Білкові алергени (яєчний білок та жовток, яйце цільне, коров`яче молоко, альфа-лактальбумін, бета-лактоглобулін, казеїн, свинина, яловичина, м`ясо кроля, курки, індика)
- Алергени фруктів (апельсин, мандарин, полуниця, яблуко, ківі, диня, банан, груша, персик, лимон, ананас, віноград)
- Алергени овочів (томат, морква, картопля, цвітна капуста, селера, капуста)
- Алергени злакових (борошно (пшеничне, житнє, ячмінне, вівсяне, кукурудзяне, гречане), рис, дріжджі, глютен)
- Алергени морепродуктів та риби (тріска, краб, креветка, мідія, тунець, лосось, оселедець, скумбрія, камбала)
- Алергени пилка дерев ( клен, вільха європейська, береза бородавчаста, ліщина, бук лісовий, дуб, вяз, платан кленолістний, верба, тополя тригранна, ясен європейський)
- Алергени пилка бур`янів (амброзія звичайна, полин звичайний, королиця звичайна, кульбаба лікарська, подорожник, лобода, поташник, золотушник звичайний)
- Алергени пилка лугових трав (свинорий пальчастий, грястиця збірна, костриця звичайна, патажниця багаторічна, тимофіївка лугова, тонконіг лучний, жито посівне)
- Алергени бобових (горох, соєві боби, біла квасоля)